Aura

 

Pri izvajanju bioterapije vpliva bioenergetik - bioterapevt oziroma zdravilec na oboleli del telesa (npr. organ, sklep, mišico...) in posredno tudi na tako imenovano auro in čakre.  

 

 

 Aura je zelo subtilno energetsko polje (biopolje) okoli človeka, ki ga varuje pred izgubo življenjske energije in tudi pred vdorom škodljivih energij v telo.

Človekovo auro lahko opišemo kot fino eterično sevanje ali izžarevanje, ki obdaja vsako živo človeško bitje. Razteza se v vse smeri od dveh do treh metrov (v redkih primerih tudi več metrov) od telesa. Aura je videti kot meglica in je ovalne oblike.

Aura je sestavljena iz sedmih slojev različnih barv, ki jih direktno vidijo posebno občutljivi ljudje (imajo razširjeno zavest). Sedem slojev je energetsko povezanih z ustrezno čakro in ustrezno žlezo z notranjim izločanjem. Prva plast aure je povezana s samodejnim in avtonomnim delovanjem telesa. Druga plast aure in druga čakra sta predvsem povezani s čustvenim doživljanjem. Na drugi plasti se odvija čustveno življenje in se porajajo različna čustva (veselje, strah, jeza). Tretja plast aure je povezana z mentalnim življenjem. Četrta plast aure je povezana s srčno čakro in je gonilo ljubezni, ne le do posameznika, ampak tudi do človeštva nasploh. Peta plast aure je povezana z višjo obliko volje. Šesta plast aure je povezana z nebeško ljubeznijo. To je ljubezen, ki presega običajno ljubezen med ljudmi. Sedma plast aure in sedma čakra sta povezani z višjim umom.

Aura mora biti vedno cela, ne sme imeti razpok in pretrganin, ker sicer lahko izgubljamo vitalno energijo ali pa pride do vdora škodljivih energij v telo.

 

Pomen barv aure

 

BELA barva:

Človek z belo barvo aure je duhovno motiviran, je odprt in dovzeten za božje, neobremenjen in nezaskrbljen s svetovnimi in posvetnimi zadevami. Bela energija označuje kozmično modrost. Ima jo mnogo otrok in ljudje ki intenzivno meditirajo. Se pa zelo redko pojavlja pri odraslih.

 

RUMENA barva:

Človek z rumeno barvo aure je sončen, navdušen, vesel, svetel, ima velik smisel za humor in zabavo, je optimist, intelektualec, odprt za nove ideje.

 

ORANŽNA barva:

Oranžna barva aure nakazuje na čustva, zaupanje, ustvarjalnost in družabnost. Na sposobnost povezave z ljudmi na odprt in prijazen način, na intuicijo oz. dobro predvidevanje.

 

RDEČA barva:

Oseba z rdečo barvo aure kaže željo, moč in vitalnost. Potrebo po zmagi in uspehu, po akciji in dejavnosti. Ljubezen do športa, vodenje, pogum, moč, konkurenca, boj, erotika, strast, praktičnost. Oseba ima željo po posesti, občutek pustolovščine in instinkt preživetja. Večina otrok in mladostnikov, posebej fantov ima rdečo barvo aure.

 

VIJOLIČNA barva:

Vijolična barva aure je originalna, izvirna in čarobna. Imajo jo ljudje z nenavadno karizmo in šarmom, pogosto s psihičnimi sposobnostmi. So strpni do drugačnosti, ne obsojajo in so občutljivi in sočutni. Mnogi ljudje z vijolično auro so zabavljači, filmske zvezde, revolucionarji, vizionarji, svobodni misleci. 

 

MODRA barva:

Modra barva aure pomeni predanost, zvestobo, zaupanje, sočutnost, želja po komunikaciji, globoki občutki. Oseba z modro barvo aure daje velik pomen osebnim odnosom. Lahko je sanjač ali ima umetniške sposobnosti. Lahko je čustveno občutljiv, nagonski. Uživa v samoti, je netekmovalen, notranje usmerjen, dovzeten,.. Ima željo po ljubezni, miru, enotnosti, prijateljstvu z drugimi. Sem spada veliko pesnikov, pisateljev, umetnikov, glasbenikov, filozofov. 

 

ZELENA barva:

Zelena barva aure pomeni trdnost, potrpežljivost, odločnost, predanost, vztrajnost. Oseba je samozavestna, ima občutek odgovornosti, visoke ideale, visoko vrednost za delo in kariero. Je zelo osredotočena in prilagodljiva, ambiciozna, ima željo po ugledu in osebni izobrazbi. Zeleno barvo aure ima veliko predanih staršev, socialnih delavcev, psihologov in svetovalcev.

 

RJAVA barva:

Rjava barva je  navadno povezana s telesno boleznijo in pomeni tudi negativne lastnosti – škrtost, pohlep, odvisnost (alkohol, mamila, televizija, računalnik …) pritisk, stres in razdejanje (uničevalnost).

 

ČRNA barva:

Črna barva je negacija samega sebe in resna obolenja. Žametno črna ‒ oseba ima izredno moč vladanja, magija.

 

SIVA barva:

Siva barva je negativna barva, ki pomeni konvencionalen karakter in pogosto je povezana z boleznijo. Temno siva – strah, zmedenost, težka osebnost na meji bolezni.

                                                                                                                                                     

Čakre

 

                                                            

 

Čakre so videti kot nekakšni stožci ali vrtinci energije. Glavnih čakr je sedem. Čakre sprejemajo energijo iz univerzalnega energetskega polja. Energija, ki jo vsrka in presnovi vsaka čakra, potuje v predele telesa v bližini najpomembnejših živčnih spletov. Ta energija je zelo pomembna za zdravo delovanje auričnega polja in fizičnega telesa. Na vzhodu tej energiji pravijo prana ali či . Kadar čakra ne deluje pravilno, je vnos energije v telo moten. To pomeni, da tisti telesni organi, ki jim dovajajo energijo določena čakra, ne dobijo potrebne energije. Če čakra nepravilno deluje (je delno ali v celoti zaprta) dlje časa, je posledično delovanje organov moteno. Prizadeti del telesa oslabi, imunska odpornost pade in nazadnje zboli.  

 

                                                

 

Beseda čakra izvira iz sanskrta in pomeni kolo ali vreteno.

Gre za energetske centre oziroma središča zavesti, lahko jih razumemo tudi kot središča moči. Nastanejo na križiščih številnih nadijev ali astralnih živcev, predvsem pa so tu pomembna presečišča ide in pingale s sušumno. Ne gre torej za materialna telesna tkiva, ki bi jih lahko našli ob odprtju telesa med operacijo, pač pa za nematerialne formacije energije.


Čakre in navodila za njihov zagon so bili opisani že v Upanišadah, svetih indijskih spisih v Vedah iz 5. stoletja pred našim štetjem. V več med seboj ločenih dogodkih so jih v stanjih globoke meditacije zaznali indijski tibetanski zdravilci in jasnovidci ter natančno opisali njihovo delovanje in gibanje. Eni so prepoznali predvsem vpliv čaker na telo, drugi na osebnost, spet tretjim so se razodevale prek barv in simbolov. Čakre so poznali tudi v drugih kulturah in posebej občutljivi ljudje jih lahko zaznavajo tudi čutno.

Ta energetska kolesa ves čas prestrezajo in transformirajo prano, življenjsko silo, ki jo nenehno pridobivamo iz zraka, hrane in svetlobe in jo delajo uporabno za telesne, duhovne in duševne procese.

 

    

 

MULADARA ali KORENSKA ČAKRA

Je prva v sistemu čaker, prek katere človek črpa in preoblikuje energijo Zemlje. V njej naj bi nastajala oziroma prebivala kundalini, človekova speča potencialna energija. Ravno zato korenske čakre ne smemo dojemati kot najnižje, saj je nosilka ogromnih potencialov moči. Leži ob trtici oziroma ob medeničnem dnu. Kaže se v vsebinah, kot so varnost, stabilnost, preživetje in zakoreninjenost. Dobro delujoča korenska čakra vpliva na razvoj zdrave osebnosti z nogami trdno na tleh, katere varna zasidranost v svetu se kaže v gmotni varnosti, pravilni izbiri poklica in urejenem družinskem življenju. Blokade v korenski čakri ogrožajo človekovo zdravo povezavo z zemljo in naravnimi zakoni, kar se lahko kaže v pomanjkanju energije, slabotnem spolnem nagonu, negotovosti, pretiranem boju za obstanek, povečanem materializmu in skoposti. V fizičnem telesu delovanje korenske čakre vpliva na debelo črevo, kosti, noge in stopala. Dobro delujoča čakra se kaže v zdravih kosteh in zobeh, dobri prebavi in v kakovostni krvi. Znaki, ki kažejo, da je delovanje čakre moteno, pa so zaprtja, hemoroidi, išias, bolečine v križu, težave s prostato, mehurjem in ledvicami ter slabokrvnost.

 

SVADIŠTANA ali SAKRALNA ČAKRA

Druga čakra, ki leži v bližini križa oziroma tik nad spolnimi organi, je energetsko središče spolne energije in veselja do življenja. Povezujemo jo z žensko energijo, čutnostjo, razmnoževanjem, rojstvom in ustvarjalnostjo. V tej čakri se povezuje moški in ženski vidik, zaradi česar je zelo pomembna v tantričnih in drugih ezoteričnih tradicijah, ki učijo s pomočjo določenih vaj spremeniti nezdrave nagone v pomirjujočo spolno energijo, to pa pozneje uporabiti v namene duhovne rasti. Stabilna svadištana omogoča zdrav odnos do svoje lastne spolnosti brez potlačevanja svojih strasti in čustev. Le kadar se prana harmonično pretaka po tej čakri, lahko človek v polni meri razvija svojo ustvarjalnost in izžareva samozavest, vitalnost, radost do življenja in sprejemanje tako sebe kot drugih. Motnje v delovanju te čakre se kažejo v obliki pretirane ali potlačene spolnosti, s čimer so povezana negativna čustva, kot so ljubosumje, strah, obsedenost s spolnostjo ali nepotešenost. Na fizičnem telesu svadištana vpliva na delovanje mod, prostate in jajčnikov ter nastajanje življenjskih tekočin (kri, sperma, urin). Zdrava čakra varuje pred obolenji reproduktivnih organov, menstrualnimi težavami, težavami z ledvicami in mehurjem, poškodbami kolkov in bolečinami v hrbtu. Odgovorna je tudi za splošno vitalnost.

 

MANIPURA ali POPKOVNA ČAKRA

Beseda manipura v sanskrtskem jeziku pomeni dragulj. Joga uči, da je tretja čakra manipura odločilna za skladiščenje energije. Če je uravnovešena, se življenjska moč in vitalnost pravilno razporejata po celotnem organizmu. Popkovna čakra je žarišče vseh 72.000 nadijev oziroma energetskih kanalov, prek katerih se prana pretaka po telesu. Manipura ponazarja voljo, občutke moči in identitete in igra ključno vlogo pri razvoju osebnosti in zdravega Jaza. Je nekakšna pogonska sila mišljenja, občutkov in želja. Povezana je s sposobnostjo samospoznanja in zavedanja lastnih interesov. Ljudje z zdravo razvito manipuro imajo poleg močne volje do dela, dobre mere potrpljenja in vztrajnosti tudi zelo razvit občutek do sočloveka. Lahko postanejo karizmatični voditelji, ki jim ljudje radi sledijo. Nepravilno delovanje te čakre pa se pokaže v obsedenosti z močjo, ljubosumju, pretiranem častihlepju, napadalnosti in destruktivnosti. Druga skrajnost, ki se lahko izrazi, je sentimentalnost, negotovost in smiljenje samemu sebi. Uravnovešena tretja čakra je temelj za uspeh v življenju, za doseganje ciljev z notranjo močjo in za premagovanje ovir z lahkotno samozavestjo. Fizična naloga popkovne čakre je pretvarjanje zaužite hrane in kisika v življenjsko energijo. Skrbi za uravnavanje delovanja prebavnih organov in procesov v spodnjem delu trebušne votline (želodca, jeter, vranice). Motnje v njenem delovanju se kažejo v obliki želodčnih razjed, zgage, gastritisa ali občutka tiščanja v želodcu. Na psihični ravni se kaže v občutku, da česa ni mogoče preboleti ali v nemoči prestrezanja nizkih udarcev.

 

 

 

 

ANAHATA ali SRČNA ČAKRA

Čakra anahata je energetsko središče ljubezni, sočutja, človečnosti in varnosti. Omogoča ljubeč stik z bližnjo osebo in prek samozavedanja vodi k zavedanju skupnosti. Ob uravnovešeni srčni čakri spletamo vezi z drugimi brez egoističnih interesov, razvijamo nesebično ljubezen in smo zmožni izražanja sočutja do vseh živih bitij. K bližnjemu znamo pristopiti sproščeno in nepristransko, brez predsodkov in pretvarjanja, k čemur sodi tudi strpnost do drugih kultur in mnenj. Zavesten razvoj srčne čakre spodbudi ljubezen do samega sebe, ki je nujen pogoj za ljubezenske stike in pristne medčloveške odnose. Motnje v anahati se kažejo v premočnem egoizmu, izolaciji in nesorazmerjem med dajanjem in sprejemanjem. Oslabljen je tudi občutek za distanco do drugih in nezmožnost preboleti ločitev od ljubljene osebe. Če je čakra v harmoniji, bomo znali upoštevati individualne meje sočloveka in vzpostaviti medsebojno spoštovanje in vzajemno učenje Na fizični ravni anahata vpliva na srce in pljuča ter omogoča dihanje. Prek priželjca vpliva tudi na človekovo odpornost, zato se njeno oslabljeno stanje kaže v šibki energiji, alergijah, astmi, občutljivosti za okužbe in raka. Še najbolj se motnje v anahati kažejo v težavah s srcem in oteženem dihanju. Motnje čakre na duševni ravni se izražajo prek kože, ki predstavlja mejo med notranjim in zunanjim svetom.

 

VIŠUDI ali GRLENA ČAKRA

Grlena čakra je središče govora in komunikacije, ki ima pomembno vlogo pri razvoju osebnosti. Ljudje z dobro razvito grleno čakro se lahko namreč z lahkoto izražajo, ne le verbalno, temveč brez težav v celoti prezentirajo sami sebe drugim ljudem. Peta čakra povezuje in uravnava področje čustev in razuma. Umirja pretirano izražanje intelekta in človeku omogoča nemoteno posredovanje njegovega notranjega sveta soljudem. Po navadi je zelo dobro razvita pri govornikih, politikih, pesnikih, pisateljih in igralcih. Z grleno čakro sta povezani tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih. Višudi vpliva na zven glasu, v katerem se odraža spekter občutkov in stanja zavesti. Premočna peta čakra se kaže v želji in potrebi po prevladi, po manipulaciji z močjo in soljudmi, prešibka pa v sramežljivosti, zadregah in strahu pred konflikti. Osebi zmanjka poguma za izražanje lastnega mnenja, kar ogroža izražanje svoje identitete, pa tudi resnice. O pravilno razviti grleni čakri pričajo harmoničen glas, neovirano dihanje in sproščen vrat. Motnje se kažejo pri govoru, hripavosti in trdem, zatikajočem se tonu glasu, pa tudi v vnetem žrelu ali mandljih ter težavah s požiranjem. Pojavijo se lahko problemi s ščitnico, golšavost, bolečine v ušesih in zobeh.

 

AJNA ali ČELNA ČAKRA

Čelna čakra je duhovno središče, ki omogoča pozornost in zavest. Leži v točki med obrvema, kjer se stakneta dva poglavitna energetska kanala, ida in pingala. Njuna končna združitev pomeni preseganje dvojnosti, ki se lahko vzpostavi v meditaciji. Šesto čakro imenujemo tudi tretje oko in predstavlja povezavo z duhovnim svetom, omogoča intuitivna spoznanja in nakazuje obvladovanje področja resničnosti, ki se pokaže z umiritvijo misli in presegom binarnega dojemanja sveta. V ajna čakri se skrivajo sposobnosti telepatije in globoke intuicije. Uvid v stvari s tretjim očesom lahko imenujemo razsvetljenje, saj šele takrat vidimo stvari take, kot zares so. Z dobro razvito čelno čakro je možno neposredno raziskovanje po svetu domišljije, notranjih podob in vizij. Prisotna je močna sposobnost vizualizacije tudi še tako abstraktnih ciljev, h katerim tako lažje napredujemo oziroma obračamo svojo energijo. Izostrijo se naši čutni organi, pa tudi zavedanje navznoter, pri čemer presežemo pojmovanje dobrega in zla, namesto tega pa občutimo enovitnost vesolja. Lažje je tudi razločevanje med resnico in lažjo. Tako se vzpostavljata notranji mir in tišina misli. Kdor pa ima čelno čakro razvito preveč, ostale pa premalo, je ujet v svet racia, lahko postane hladni intelektualec ali pa se izgubi v blodnjah svojih notranjih vizij, ne da bi jih prizemljil (shizofrenija, halucinacije, depresija). Tudi občutki strahov, frustracij, brezciljnosti in nesmisla so znak nepravilno delujočega tretjega očesa. Na fizični ravni pa se to odrazi z glavoboli, migrenami in obolenji čutnih organov.

 

Znaki, da se tretje oko odpira:

      1. Pritisk med obrvmi

Na trenutke imate občutek, kot da se vas nekdo dotika med obrvmi ali očmi, morda občutite toploto ali rahel pulz na sredini glave. Včasih so senzacije bolj močne, včasih manj. 

     2. Občutek na zvok

Postajate vse bolj občutljivi na zvoke. Spreminja se vaš okus za glasbo, ki postaja vse bolj prefinjen, saj hitro začutite rušilnost zvoka, ki vam ne prija. Prav tako ne prenašata več prevelikih gneč in kaosa. 

     3. Izboljšana intuicija

Z duhovnim razvojem se naravno poveča tudi intuicija, ki vse bolj postaja glavo vodilo v vašem življenju. Kadar se naše tretje oko odpira, postajamo vse bolj intuitivni ter lažje ločimo med resnico in iluzijo. Vse lažje uvidimo, kaj je dobro za nas, kam moramo iti in kaj storiti. 

     4. Spremembe miselnih vzorcev

Mislite drugače, kot ste nekoč. Reprogramirate in čistite svoj um. Vse bolj se sprašujete o vzorcih, ki so prisotni v družbi in medijih ter iščete svoje odgovore, saj niste slepo zadovoljni s tem, kar je trenutno prisotno okoli vas. Brišete stare vzorce, katere ste bili naučeni in iščete nove resnice. 

     5. Občutljivost na svetlobo

Tudi občutljivost na svetlobo in barve, ki jih vidite drugače - morda bolj svetlo, se lahko spreminja. 

     6. Prehrana

Bolj pozorni postajate na to, kaj jeste. Vaša občutljivost na hrano in njeno toksičnost se povečuje. Občutite, da je hrana energija, zato želite samo hrano, ki vas resnično nahrani in vam da energijo. Čutite vibracijo hrane in tudi kako vam energije pade, kadar jeste nezdravo, hitro ali predelano prehrano, ki ne vsebuje hrani. 

 

SAHASRARA ali KRONSKA ČAKRA

Sedma čakra je na temenu, vanjo pa se steka tok v šesti čakri združenih nadijev, kar omogoča prebuditev kundalini, speče potencialne energije človeka. Sahasrara je tesno povezana s spiritualnostjo in razsvetljenjem. Ko je odprta, vzpostavlja občutek globokega miru in stanje popolne harmonije s celim svetom. Vodi do izkušnje razsvetljenja in vzpostavlja stik z resničnostjo, ki je onkraj mišljenja. Posledica tega sta sproščenost in zadovoljstvo. Če pa se sedma čakra prebudi brez uravnovešenosti ostalih čaker, lahko človek pobegne iz realnosti, postane ljudomrzen, celo avtodestruktiven. Sahasrara deluje na celoten organizem. Če je pretok energije v njej preslaboten, se pojavijo živčne bolezni, kronična obolenja, neozdravljive bolezni, motnje v spanju in koncentraciji, glavoboli, depresije in omedlevice.

Znaki, da se kronska čakra odpira:

Meditacija kronske čakre stimulira 7. čakro in ji pomaga, da se odpre in poveže z našim duhovnim jazom in vesoljem. Za večino ljudi kronska čakra običajno ni odprta, zato je sama po sebi nenavadna izkušnja. Ko se odpre kronska čakra, lahko okoli glave začutite čudne občutke. Morda se vam zdi, da ste bili operirani in je na vrhu in okoli glave nerazložljiv pritisk, ki ni boleč in je neznan. Drugi simptomi odpiranja kronske čakre so čutenje nekakšne meglice na glavi (ki niha, vibrira), mravljinčenje v glavi in hrbtenici, glavoboli in občutek omotice. Duhovno boste občutili enotnost in zaznali globlji smisel življenja. Simptomi odpiranja kronske čakre doživljajo povezavo z vesoljem, zavestno izmenjavo energije iz božanskega in popoln občutek združenosti.

 

KUNDALINI

Kundalini je človekova speča potencialna moč, kozmična življenjska energija, ki leži v korenski čakri oziroma v medeničnem dnu. Največkrat je simbolizirana kot zvita kača, ki spi ob dnu hrbtenice. Če človeku uspe prebuditi to moč, lahko uresniči svoj celotni potencial in združi svojo energijo s kozmično zavestjo, kar pripelje do razsvetljenja. Žal pa do tega ne pride tako enostavno. Za aktivacijo kundalini je potrebno v polnosti uravnovešeno delovanje vseh sedmih čaker ter harmonična pretočnost ida in pingala nadija, torej Sončevega in Luninega energetskega kanala. Šele ko sta ida in pingala v harmoniji, se lahko namreč aktivira sušumna, sicer speči energetski tok ob hrbtenici, po katerem se lahko povzpne ‘kača’ kundalini. Če so čakre pretočne, lahko potuje prek njih vse do sahasrare, s čimer dosežemo svoj cilj – stanje blaženosti in popolne realizacije. Prebuditev kundalini mora biti načrten, sistematičen in potrpežljiv postopek. Zavedati se moramo nevarnosti, ki nam grozi, če prehitevamo posamezne korake. Upoštevati moramo nujnost močnega in zdravega telesa, saj je dvig kundalini fizično izjemno intenziven proces, v katerem se popolnoma spremeni struktura naših celic. Na isti način moramo biti trdni tudi psihično. Uravnovešati moramo prav vse čakre hkrati, če je v kakšni blokada, se kundalini ob dvigu zatakne in začne manifestirati svoje moči na napačnem mestu. To pripelje do razvoja raznih nadnaravnih sposobnosti, ki pa so na poti duhovnega razvoja prej ovira kot pa napredek. Če se kundalini prebudi nepripravljenemu iskalcu, ki je do tega prišel po bližnjicah, je to lahko izjemno nevarno. Telo ni dovolj močno, da bi preneslo to izjemno silo, ki se dviga ob hrbtenici, um ni dovolj moder, da bi se spopadel z resnico. Prebuditev kundalini se lahko tako konča tudi z depresijo ali duševnimi boleznimi. Če pa stopamo po poti napredka počasi in ob pomoči pravega učitelja, je strah odveč. Prebuditev kundalini je namreč tisto, kar nam prinese srečo in zadovoljstvo ob možnosti samouresničenja.

 

MEDITACIJA

Pri meditiranju je treba iz uma odstraniti moteče misli in se osredotočiti na zavest. Oblika, namen in vsebina meditacije so lahko zelo različni, od preprostega osredotočenja na dihanje kot pomoč pri sproščanju do ponavljanja manter. Meditacija je postala ena od glavnih značilnosti budizma in Buda je dosegel razsvetljenje izrecno z njo. V budizmu ločijo med šamato, ki jo prevajajo kot »mirno bivanje«, pri kateri gre za osredotočanje na eno samo misel, da bi dosegli umirjenost in čuječnost, in vipasano oziroma  »vpogledom«, katere cilj je spoznati pravo naravo stvarnosti. Pri meditaciji je potrebno imeti ustrezno držo. Najpogosteje je drža s prekrižanimi nogami in zravnanim hrbtom zaradi nemotenega pretoka vitalne energije oz. življenjske energije.

 

MEDITACIJA KOT ZDRAVILNA TEHNIKA

Za meditacijo je od nekdaj veljalo, da vodi k telesni in umski sprostitvi, notranjem vedenju, ustvarjalnemu in duhovnemu razvoju, vpogledu v naravo stvarnosti in dokončnemu razsvetljenju. Pri meditaciji so najpomembnejši zdravilni učinki v sproščanju telesa in uma. Meditacija pomaga ublažiti stres in vznemirjenost ter doseči umirjenost in spokojnost.

Priporočam jo kot del terapije pri anksioznih motnjah, depresiji, napadih panike, izgorelost telesa, pa tudi  pri stanjih, povezanih s stresom, kot so izpuščaji, pljučne in srčne bolezni (astma, srčno popuščanje…), visok krvni tlak, sindrom razdraženega črevesja… Meditacija okrepi imunski sistem, uravnoteži/združi um in telo, izboljša spomin itd.

 

Reference:

[1] Meditacija, Luis S.R.Vas, 2019

[2] Resnična popolnost, Chamgon Kenting Tai Situpa, 2015

[3] Moč zdravilnih rok, Barbara Ann Brennan, 2009

[4] Science and Philosophy in the Indian Buddhist Classiscs, Volume 1, Volume 2, His Holiness the DalaiLama, 2020

[5] Words of my Perfect Teacher, Patrul Rinpoche, 2011

[6] Masters of Meditation and Miracles, Tulku Thondup, 2002

[7] The Joy of Living, Yongey Mingyur Rinpoche, 2007

[8] The Healing Power of Mind, Tulku Thondup, 1996

[9] Enlightened Courage, Dilgo Khyentse Rinpoche, 1993

[10] Guru Yoga, Dilgo Khyentse Rinpoche, 1999